10 december 2015

Lezing: Hoe Gronings is Heer Bommel?

Zaterdagmiddag 12 december is er een lezing over het Bommelverhaal De Pieplaaider/De Pijpleider. De lezing wordt verzorgd door Bommelvertaler Marten van Dijken en Toonderauteur Klaas Driebergen, bekend van onder andere Bommel en Bijbel en Nu is de moen gevangen – alle poëmen van Marten Toonder.
Bommellezing De Pieplaaider door Klaas Driebergen (Foto: Peter Beemsterboer)
Een boze kudde, een burgemeester die zich zorgen maakt en een ambtenaar die plannetjes bedenkt, het komt allemaal voor in het tweetalige Bommelverhaal De Pieplaaider/De Pijpleider. Daarin wordt een gasbel gevonden, die vanzelfsprekend te gelde moet worden gemaakt. Maar in tegenstelling tot wat er in 1959 in Groningen gebeurde, gaat dat zomaar niet. De bevolking, onder leiding van de heer Ollie B. Bommel, komt in opstand. In een vlammende toespraak richt heer Ollie zich tot de bevolking: 'Geen gasbuizen op onze heide! Weg met die lieden die pijpleidingen belangrijker vinden dan zoekgeraakte heren! Rooie kolonialen zijn het! Ik bedoel eh... radicale uitbuiters, als iemand begrijpt wat ik bedoel! Volgt me, vrienden. Ik zal u met vlammende tred en vastberaden oog eh... Weg met de vergassers bedoel ik!'

Een klassiek Bommelverhaal van Marten Toonder met een uiterst actueel thema: gaswinning ten koste van de bewoners. Een verhaal dus dat veel Nederlanders zal aanspreken en Groningers in het bijzonder.
Bommellezing De Pieplaaider door Marten van Dijken (Foto: Peter Beemsterboer)
Programma:
  • 14.00 uur ontvangst/opening, Stijn van Genuchten (directeur Openluchtmuseum Het Hoogeland)
  • 14.30 uur lezing Marten van Dijken (Bommelvertaler De Pieplaaider) - Hoe Bommel te vertalen in het Gronings?
  • 15.00 uur lezing Klaas Driebergen (Toonderauteur van o.a. Bommel en Bijbel en Nu is de moen gevangen)  - Hoe actueel is Marten Toonder?
  • 15.45 uur afsluiting
Entree is 5 euro inclusief toegang tentoonstelling Marten Toonder senior - Van eierzoeker tot zeekapitein en een kopje koffie bij ontvangst.

LocatieHet Openluchtmuseum Het Hoogeland, Schoolstraat 4, 9989 AG  Warffum

Aanmelden: U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar info@uitgeverijpersonalia.nl of te bellen naar telefoonnummer 0595-577217. Zie voor meer informatie: www.bommelglossy.nl

Geen opmerkingen: